İcerik

Hiperaktivite ve beslenme

Aslında her çocuğun hareketli olması beklenir. Çocuk koşar, düşer ve gürültü çıkararak oynar.Bunların hepsi doğal karşılanabilir.Ancak Hiperaktivitede çocuğun hareketliliği aşırıdır ve yaşıtlarıyal kıyaslandığında farklılık hemen anlaşılır. Genellikle bu çocuklar sürekli hareket halindedir.

Bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjileri vardır. Yükseklere tırmanır, koltuk tepelerinde gezer, ev içinde koşturur ve dur sözünden anlamazlar. Sakin bir şekilde oynamayı beceremez, bir süre sakin bir şekilde oturamazlar. Oturmaları gereken durumlarda ise elleri ayakları kıpır kıpırdır. Çok konuşur, iki konuşurken sık sık lafa girerler. Masanın başında oturamaz, dolayısıyle derslerini uygun mekanlarda çalışamazlar.

Aslında Hiperaktivite bir ögrenme bozuklugu degil, bir davranis sorunudur. Bir baska deyisle, hiperaktivite davranis sorunlarina sebep olabilen bir kisilik özelligidir. Hiperaktif çocuklar gereginden fazla hareketlidirler, düsünmeden davranir ve dikkatlerini (ilgilerini çekmeyen konularda) birkaç dakikadan fazla yogunlastiramazlar. Hiperaktivite okul çagindaki çocuklarin %3-5’inde bulunan ve erkek çocuklarda daha fazla rastlanan bir problemdir.

Hiperaktivite aile için oldugu kadar çocugun kendisi için de büyük bir stres kaynagidir. Hiperaktif çocuklar genellikle davranislarinin dikkat dagitici ve rahatsiz edici oldugunu bilirler, fakat bu konuda ellerinden bir sey gelmez.

Anne-babalarin bunu anlamalari ve çocuklarina sevgi ve destek vermeleri gerekir. Anne-babalar hiperaktivitenin getirdigi zorluklari asabilmek için çocuklarinin doktoru, ögretmenleri ve danismanlariyla isbirligi yapmalidirlar. Ayrıca, çocuğun, beslenme ve diyet uzmanı danışmanlığında, yeterli, dengeli ve durumuna uygun olarak beslenmesi düzenlemelidir.

Hiperaktif Çocukların Beslenmesi

Raflardaki rengarenk şekerlemeler, çeşit çeşit çikolatalar çocuklarımızı cezbediyor ancak onların beslenme dengelerini de bozar. Özellikle hiperaktif çocuklarda bu durum ebeveynleri epey sıkıntıya sokmaktadır.

Markete girdiniz, çocuğunuz hemen şekerlemelerin olduğu reyona gitti ve "bunu alalım" diye tutturmaya başladı. İstediği ürünü sepete atar atmaz "bunu da" diyerek başka bir ürünü işaret etti. Söz dinleyen bir çocuksa, uyarınızı anlayacak ve aldıklarıyla yetinecektir. Ya yerinde duramayan, kıpır kıpır, içi içine sığmayan bir çocuksa... Yerlere yatacak, o ürünü sepete koydurana kadar inadından vazgeçmeyecektir. Bir an önce kasaya ödemeyi yapıp çıkabilirseniz şanslı sayılırsınız.

Hiperaktif çocukların beslenmesine dikkat edilerek, davranışlarında olumlu gelişmeler kaydedilebilir.

Beslenme modelinin kişinin davranışı etkileyen etmenlerden biri olduğu ve gıda sanayinde besinlere eklenen kimyasal katkı öğelerinin hiperaktivite olgularında davranış değişikliğine neden olduğu saptanmıştır.

Hiperaktivite sendromu ve beslenme arasındaki ilişkiyle ilgili 1985 yılında yapılan bir çalışmada, katkı maddeleri eklenmiş besinlerin tüketilmesinden sonra hiperaktif çocuklarda rahatsızlık, huzursuzluk, dikkat kaybı gibi davranış bozuklukları görülmüştür. Son araştırmalar katkı maddeli gıdaların hiperaktif çocuklarda kısıtlanması gerektiği sonucunu ortaya çıkarmıştır.

Davranış bozukluğuna yol açan çok sayıda katkı öğesi ve bu öğelerin bulunduğu yiyecek grubu vardır.

Etsuyu, tavuksuyu tabletleri, hazır toz çorbalar, salam, sucuk gibi raf ömrü uzun et ürünler, margarinler, hazır kekler, şekerlemeler, hazır toz tatlılar, pudingler, dondurmada veya evde yapılan keklerde kullanılan vanilya, gazoz, kolalı içecekler, çikolatalar, hazır meyve suları, bisküviler ve şekerlerde bulunan katkı maddelerinin davranış bozukluğuna neden olduğunu söyleyen araştırmalar bulunmaktadır.

Şeker Tüketimi

Şekerlerin içinde bulunan katkı maddelerinin yüksek enerji sağlamaları nedeniyle hiperaktif çocuklar için oldukça olumsuz etkiler yapabilir, hiperaktif çocuklara yüksek enerjili gıdalar verilirken dikkatli olunması gerekmektedir.

Hiperaktif çocukların beslenmesine dikkat edilerek, davranışlarında olumlu gelişmeler kaydedilebilir. Özellikle annelere önemli görevler düşer.

Hiperaktif çocukların mümkün olduğunca ne yiyip içtikleri sıkı kontrol edilmelidir.

Herhangi bir besin öğesini aldıktan sonra alışılmışın dışında bir davranış gösterdiğinde o yiyecek takip edilmelidir. Hiperaktif çocuklar boş enerji kaynakları verilmeden, katkı maddeleri katılmamış doğal gıdalarla beslenmelidir. Bazı hiperaktif çocukların süt, yumurta ve balık gibi proteinli gıdalara da duyarlı olduğu gözlenmiştir. Bu çocukların az miktarlarda sık beslenmesi gerekir.

Beslenme önerisi

Hiperaktivite sendromunda yapılacak beslenme önerilerinin o çocuğa özel olması gerekir.

Diyet ve beslenme önerileri yapılırken, çocuğun beslenme hikayesi alınarak davranışları ile beslenme özellikleri arasındaki ilişkilerin iyi değerlendirilmelidir.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda bulunan olumlu sonuçlara dayanarak Omega-3 suplemanı vb. besin destekleri çocuğun beslenme düzeni ve biyokimyasal bulguları değerlendirildikten sonra gerekiyorsa önerilebilir.

AYRINTILI BİLGİ İCİN http://www.taylankumeli.com ADRESİNİ ZİYARET EDİN


0 yorum:

Copyright © 2008 - iksirler - is proudly powered by Blogger
Blogger Template